![](/media/lib/81/bite-counter-80adba45d18e396e19a253c19087f4e0.jpg)
Urządzenie do zliczania kęsów jedzenia
2 sierpnia 2011, 16:33Dwaj naukowcy z Clemson University stworzyli urządzenie do liczenia wkładanych do ust kęsów pokarmu. Bite Counter psychologa Erika Mutha i inżyniera Adama Hoovera wygląda jak zegarek. Śledzi on ruchy nadgarstka, by stwierdzić, kiedy użytkownik podnosi sztućce lub szklankę do ust. Specjaliści porównali swój wynalazek do spożywczego "krokomierza".
Loren pozuje do kalendarza Pirelli
6 lipca 2006, 14:19Siedemdziesięciojednoletnia aktorka Sophia Loren jest najstarszą kobietą, jaka kiedykolwiek pozowała do słynnego kalendarza Pirelli. Zdjęcia Włoszki znajdą się w jego 33. edycji.
![](/media/lib/459/n-grzyby-chronione-polski-ed20f0c922d27ddd6f2f35e21870542a.jpg)
Ukazała się wyjątkowa książka nt. gatunków grzybów chronionych w Polsce
22 czerwca 2021, 10:25Niedawno ukazała się monografia "Grzyby chronione Polski. Rozmieszczenie, zagrożenia, rekomendacje ochronne". Patronat nad publikacją objęło Polskie Towarzystwo Mykologiczne. Wydawcą jest Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN w Poznaniu. To pierwsze tak obszerne (bo aż 512-stronicowe) opracowanie dot. gatunków grzybów chronionych w naszym kraju.
![](/media/lib/192/n-rozmieszczenie-torebek-54f42701f92239e2784c76d0b32c4d76.jpg)
Wybuch w Czarnobylu zaburzył rozkład materii organicznej
10 kwietnia 2014, 10:57W wyniku wybuchu w Czarnobylu ucierpieli nie tylko ludzie, większe zwierzęta i drzewa, ale i reducenci: owady, bakterie czy grzyby. Reducenci (zwani także destruentami) odpowiadają za rozkład martwej substancji organicznej, a ich niedomagania mogą zaburzyć cały ekosystem.
![](/media/lib/281/n-stormram-4-9683ec8e1c766dd4fe07afc0a1d683e8.jpg)
Najmniejszy na świecie robot biopsyjny drukowany w 3D
5 lipca 2017, 10:51Stormram 4 to najmniejszy i najdokładniejszy drukowany w 3D robot biopsyjny. Jego premiera miała miejsce w ostatnim tygodniu czerwca. Na 10. Hamlyn Symposium w Londynie Stormram 4 zdobył nagrodę przyznawaną robotom chirurgicznym.
![](/media/lib/41/glaskanie-6dc5f74bfd691406037a3baa718afbce.jpg)
Wygłaskana płeć mózgu
9 stycznia 2009, 11:33Do tej pory wydawało się, że różnice w budowie i funkcjonowaniu mózgów ssaków płci męskiej i żeńskiej kształtują się jeszcze podczas życia płodowego. Wpływać na to miały geny z chromosomów X oraz Y, a także hormony oddziałujące na rozwijający się organizm. Okazuje się jednak, że zachowanie matki w stosunku do potomstwa odgrywa nie mniejszą rolę.
![](/media/lib/49/lek-4e0f92e829075d4b9f5cab07fa399b7a.jpg)
Strachliwi przez brak enzymu
11 sierpnia 2011, 11:10Boisz się wszystkiego? Uciekasz, słysząc najmniejszy hałas? Być może dzieje się tak z powodu niedoboru enzymu – oksydazy monoaminowej A (MAO-A).
Najstarsze DNA na świecie
16 lipca 2006, 12:50Prowadzony przez Szwedów zespół naukowców odnalazł w zębie niedźwiedzia liczące sobie 400 tys. lat DNA — poinformowali przedstawiciele uniwersytetu w Uppsali. Składająca się ze Szwedów, Hiszpanów i Niemców ekipa badawcza odkryła szczątki niedźwiedzia w jaskini na północy Hiszpanii (w Atapuerca).
![](/media/lib/465/n-salatka-43b8179929369b06054a1105b8f51b72.jpg)
Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości
2 sierpnia 2021, 11:31Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.
![](/media/lib/193/n-blender-f985d523b95c1160bd92ef0d909c2e79.jpg)
Grafen z kuchennego blendera
23 kwietnia 2014, 10:43Jak tanio uzyskać grafen? W kuchennym blenderze!